Almáskeresztúr rövid története

AlmáskeresztúrA 67-es úton Szigetvárról északra, Mozsgón keresztül jutunk el az apró zsáktelepülésre Almáskeresztúrra. Egyetlen szomszédos települése Mozsgó. Zsákfalu lévén csend és nyugalom honol a településen, így ha szeretne kikapcsolódni, elvonulni a város zajától, akkor a Porovica-patak völgye tökéletes helyszínt nyújt ehhez.

Almáskeresztúr rövid története

Első említése 1296-ból való, lakói a török korban református magyarok voltak. A hódoltságot követően 1902-ig Tótkeresztúrnak nevezték. Az 1700-as évektől svábok lakták, de 1948-ban kitelepítették a németajkú családokat, és felvidéki magyarokat költöztettek a helyükre.

1910-ben még 551 lakosa volt a településnek, ami mára 83-ra apadt. Nagyon sok nemzetiség lakja a falut. A magyaron kívül megtalálható angol, holland, svéd.

Almáskeresztúr nevezetességei

Egy igazi ékszerdoboz a település, hiszen a jellegzetes baranyai téglaarchitektúrás sváb építészet nagyon szép példája. Tömegében maradtak meg szép épületegyüttesek. Nevezetességei között található az 1896-ban épült Római katolikus temploma, (források szerint egykor a közelében állt egy református templom is, melyet a német telepesek bontottak le, és építették fel anyagából az egykori iskolát) a Világháborús emlékműve, a László forrás és az Elekmajori településrészen álló Kammerer kúria, mely homlokzata neoklasszicista jellegű.

Almáskeresztúr képekben »